f t g m
  • Dunántúli hírek

  • Színes

  • Kéklámpa

  • Hazánk hírei

Copyright 2020 - Delta Hírek- Minden jog fenntartva!
szombat, 02 június 2018 16:53

A sólyi gyerekgyilkosság története Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(3 szavazat)
A sólyi gyerekgyilkosság története fotók: Ács Krisztián

 Veszprém  megye - Magyarországon történetének, az egyik legkegyetlenebb és legbrutálisabb gyerekgyilkossága történt Sólyban. Egy 8 éves sólyi kislányt kegyetlenül megölt egy 16 éves hajmáskéri fiú, május 18-án este. Az esettel kapcsolatban, jó néhány kérdés még tisztázatlan maradt, de vajon mi történt az elkövetés napjától egészen idáig?

 

Május 19. A nap, ami örökre megváltoztatta Sóly életét

Május 18-án, este fél hét körüli időben, Adrienn a házuk előtti járdán rollerezett, ott, ahol elég gyakran szokott. Míg a kislány testvére Dani és édesapja Győző a házban tartózkodtak, a ház elé érkezett Dani korábbi óvodás társa, aki megkérte Adriennt, hogy szóljon a bátyjának. A kislány ekkor beszaladt a házba közben azt kiabálta: " Gyere Dani, itt van a Feri, menjünk focizni!" Azonban a lány bátyja nem akart elmenni otthonról. Dani végül a házban maradt, az édesapa fürödni indult. A kislány, ekkor ment el a fiúval, aki már akkor tisztában lehetett azzal, hogy bestiális bűncselekményre készül.

Adrienn édesapja és Dani nem sokkal később vették észre, hogy a kislány nincs a ház előtt, és a rollere sincs otthon. Azonnal keresni kezdték, mert tudták, hogy nem szokott elmenni egyedül otthonról. Keresték a közeli játszótéren, átfésülték az egész falut, de nem jártak sikerrel, végül 21:41 perckor értesítették a rendőrséget is. Több helybéli lakos, a rendőrség, a Katasztrófavédelem és a Veszprém Megyei Kutató-mentő Szolgálattal közösen, közel százan a kislány keresésére indultak. Bár eleinte nem volt tisztázott, hogy a kislány egyedül ment el a ház elől, vagy volt vele valaki, hamarosan kiderült, Adrienn a házukhoz érkező fiúval távozott. Ezt erősítette meg egy falubeli is, aki szerint este egy fiúval látták utoljára a kislányt.

Elsődleges információk szerint, akkor egy 16 éves hajmáskéri fiút kerestek a rendőrök, akinek köze lehetett a gyilkossághoz. A kislány korábbi óvónője arról beszélt, hogy a rendőrök egy fantomképpel járták a falut, amit megmutattak neki is. Azonnal felismerte a fiút a képen, akit szintén az óvodából ismert. A helyiek szerint a hajmáskéri fiú rendszeresen átjárt a faluba biciklivel egy barátjához. Szüleinek azt mondta, hogy a hosszú hétvégére az egyik sólyi barátjához R. Tomihoz indul el otthonról - ezt a fiú apja Ferenc mesélte. Míg Ferenc és neje sétálgattak Hajmáskéren a temetőben, nem is sejtették, hogy a három és fél kilométerrel arrébb fekvő, szomszédos településen egy kegyetlen gyilkosság történt, melynek elkövetője az ő gyerekük.

Kaptur Józsefet, a település vezetőjét hajnali fél egykor hívták telefonon. Aludni nem tudott, mert valami nem hétköznapi zaj zavarta meg az éjszaka csendjét. Ekkor érkeztek a település fölé a rendőrségi helikopterek, és hatalmas reflektorokkal kutatták át a településhez közeli területet, az eltűnt kislányt keresték. A polgármester azonnal az önkormányzat épületébe ment, ahol rengeteg rendőr várta.

A tragédia hajnala - szinte megfagyott a levegő a rendőrök körében

A rendőrség a bejelentés után, a társszervek bevonásával azonnal megkezdte a gyermek felkutatását. A Séd patak mentén egy erdős területen, az otthonuktól távol bukkantak a kislány cipőjére, zoknijára és egy véres kőre valamint egy hatalmas vértócsára. Egy helyi férfi - aki megtalálta a kislány cipőjét és a követ - szólt a rendőröknek akik a helyszín közelében, a patakban az eltűnt lány ruháját is megtalálták. Ezt követően a Séd partján haladva, egyszerre, egy időben mindkét irányból elkezdték átvizsgálni a patakot, miután azt feltételezték, hogy a gyerek a vízben lehet.

Hajnali fél háromkor jött az információ, hogy megtalálták a kislányt - emlékszik vissza a polgármester. A patak átvizsgálása után, a közel öt kilométerrel arrébb lévő vilonyai zsiliptől nem messze találták rá a kislányra. Az önkormányzat épületében egy pillanatra megállt az idő, és szinte megfagyott a levegő. Akkor még mindenki reménykedett, hogy életben van, azonban kis idő elteltével világossá vált, hogy nincs esély, a kislány meghalt, holttestére szombaton hajnali fél háromkor találtak rá a patak partján.

Adriennt kegyetlenül meggyilkolták - minden jel erre mutatott

A rendőrök számára rögtön kiderült, hogy a 8 éves sólyi kislány bűncselekmény áldozata lett. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást és nagy erőkkel folytatta a nyomozást. A helyszínen közel két napon át gyűjtötték a nyomokat, hogy fény derüljön a gyilkosság részleteire.

Bár Zsanett és Győző még mit sem sejtett a gyilkosság körülményeivel kapcsolatban, a mécsesek és virágok hirtelen sokasodni kezdtek, Adrienn egykori otthona előtt. A rendőrkocsik folyamatosan cikáztak a faluban, sokan még akkor sem tudták mi történt. Közben Zsanettért és Daniért egy rendőrkocsi érkezett, amivel a rendőrségre mentek. Nem sokkal később az édesanya számolt be arról, hogy fiával várakozott a rendőrség folyosóján, amikor szemük láttára bilincsben vitték el Dani egyik régi ismerősét. A rendőrség közleményben erősítette meg, hogy Adrienn feltételezett gyilkosát őrizetbe vették, aki nem más, mint Dani volt ovis társa F. Ferenc.

A rendőrök az elkövetés helyszínét és a holttest megtalálásának helyszínét hermetikusan lezárták, hogy minden apró nyomot rögzíteni tudjanak. A brutális részletekre ezután derült fény. Adrienn F. Ferenccel egy erdőbe ment ki, hogy ott együtt játszanak majd. Gyilkosa valószínűleg szeretett volna szexuálisan közeledni a kislányhoz, levetkőztette, ám a kislány a továbbiakban valószínűleg nem szeretett volna partnere lenni a fiúnak ezért a közeledést elutasította. A fiú dühében egy kővel szétverte a fejét, majd a mozdulatlan kis testet a vízbe dobta. A faluban többen arról beszéltek, hogy amikor a kislányt megtalálták egy kötél volt a nyakán, a kezei hátra voltak kötözve és teljesen meztelen volt.

Pünkösd - ami örökre beleégett Sóly lakosaiba, és az egész országba

A kegyetlen gyilkosság utáni másnap szinte vérfagyasztó volt a csend a faluban, melyet a településen egymást követő rendőrautók járőrözése tört meg. Még mindig rengeteg a kérdőjel a kislány halálával kapcsolatban azonban egy biztos, a 8 éves Adriennt brutális kegyetlenséggel megölték. A helyiek pünkösdi ebédre készültek, mindenki bezárkózott, a szeretteikkel ünnepeltek, ellenben a sólyi kislány családjával.

Egyik cigi követte a másikat, az udvarban fel s alá sétálgattak, bíztak abban, hogy a végzetes hírt nem ők kapják, hiszen Zsanett elmondása szerint, egy másik gyermeket is találtak a gyilkossággal gyanúsított F. Ferenc házában, és a meggyilkolt kislány nem is biztos, hogy az ő lányuk. - Imádott lovagolni, rendszeresen vittük a helyi lovardába, itthon póni lovakat gyűjtött. Szeretett olvasni, kedvenc meséje a jégvarázs volt - beszélt lányáról az édesanya.

Hajmeresztő dolgok derültek ki - Ferenc készülhetett a bűncselekményre

A gyilkosság az egész falura rányomta a bélyeget. A volt óvónő elmondása szerint Ferencet korábban ki kellett venni a csoportból magatartási problémák miatt. Egy szintén fiatal férfi beszélt arról, hogy amikor Ferenc ötödikes volt, akkor székhez kötözött egy tanárt, de többször inzultálta az iskolatársait is a folyóson, lökdöste őket, volt hogy a kezével egy pisztolyt formázott és többeket "lelőtt". Ferenc és családja Hajmáskér egyik lakótelepén éltek. Azonban onnan el kellett költözniük, ugyanis nem tudták fizetni a rezsit és az albérletet. Jelenleg egy romos családi házban élnek, a házban nincs villany, csak víz, tudtuk meg a ház tulajdonosától. Többen arról beszéltek, hogy a fiatal fiú otthonában egy megkötözött kislányt is találtak akinek nem esett baja. - Amikor hazaértünk senki nem volt itthon. Másnap reggel rengeteg rendőrkocsi állt meg a házunk előtt. A kocsiból kiszállt a fiam és kérdeztem tőle, hogy mi történt, mit csináltál? Ferike azt válaszolta: ..."Apa nem én voltam!"...- idézte fel a fiú apja majd folytatta. - Vagy ezerszer megkérdeztem tőle, hogy nem te voltál, nem te csináltad? Mindannyiszor azt válaszolta, hogy nem ő volt.

A rendőrök teljesen átkutatták az egész házat, még a kutyákat is elvitték. F. Ferenc édesapja arról is beszélt, hogy a fiúkhoz minden nap bementek a rendőrségre. Családjukban rövid időn belül két temetés is volt, közben kilakoltatták őket. Az apa szerint ez megviselhette fiát, emiatt lelkileg összeomolhatott. A rendőrök többször kihallgatták Ferencet, akinek kirendelt védője van. A fiú édesapja arról is beszélt, hogy a fiatalkorú Ferenc kapcsolattartója az édesanyja, ezért ő nem is beszélhetett vele, csak a rendőrség folyosóján láthatta bilincsben, vezetőszáron. A fiú apja cáfolta, hogy a házukban lett volna egy megkötözött kislány. Hozzátette bízik abban, hogy nem a fia követte el a kegyetlen gyilkosságot, azonban azt gondolja, ha mégis kiderül, hogy ő tette, akkor vállalnia kell a felelősséget érte.

Addigra már a rendőröknek egyértelmű volt, hogy mi történt azon a borzalmas péntek estén és Ferenccel kapcsolatban egyre több bizonyíték állt rendelkezésre. Később a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a gyanúsítottat emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette és előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására.

Kitálalt a rendőröknek - a helyszínen is megmutatta hogy ölte meg a gyermeket

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon sajtótájékoztatót tartott a rendőrség vezetője. Tarcsa Csaba elmondta, a rendőrök a bejelentést követő 24 órán belül elfogták a kislány megölésével megalapozottan gyanúsítható 16 éves hajmáskéri F. Ferencet, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. 

A fiú részletes beismerő vallomást tett, amelyet a helyszíni kihallgatáson megerősített. Ezután előzetes letartóztatásba helyezte a Veszprémi Törvényszék. A tájékoztatón elhangzott, hogy a kislány holttestét a teljesen összeroppant szülők azonosították, és az elkövetéssel gyanúsított fiú elmúlt 16 éves. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője közölte továbbá, hogy nincs szó sorozat jellegű bűncselekményről, illetve - a korábban megjelent sajtóinformációkkal ellentétben - a gyanúsított az otthonában más gyermeket nem tartott fogva. Miután Ferenc beismerte a brutális tettét, anyja azt mondta: " Akkor sem hiszem el, ha meg ő volt akkor nem egyedül csinálta. 

A hajmáskéri fiú ellen 14. életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Győző és Zsanett, Danival együtt gyakorlatilag teljesen sokkot kaptak.

Az apa többször arról beszélt, hogy egyszerűen képtelenek feldolgozni, hogy ilyen megtörténhet. Az meg végképp nem hagyja őket nyugodni, hogy mindezt az ő kislányukkal tette meg F. Ferenc. Bár hozzátette nem bosszúálló, reméli, hogy megkapja méltó büntetését. Ráadásul  - elmondása szerint - a gyilkos családja megfenyegette őket, hogy egyedül ne merjenek az utcára kimenni.

Egy ország fogott össze a Horváth családért

A kegyetlen gyilkosság hallatán egy emberként mozdult meg az ország. Adrienn családjának, Sóly önkormányzata egy számlát nyitott, melyre adományokat lehetett küldeni a szerény körülmények között élő családnak. Rengeteg segítség és felajánlás érkezett, mivel a szülők a tragédia miatt képtelenek voltak dolgozni.

A várpalotai polgárőrök közel 200 kg élelmiszert, tisztálkodási eszközt és egyéb háztartási felszereléseket gyűjtöttek. Állatvédők pedig, a kislány kutyájának, Dömének próbáltak meg segíteni, aki azóta már jobban van. A tragédiát tetézte, hogy időközben elromlott a hűtőszekrényük is, emiatt a hűtést igénylő élelmiszereket nem tudták hol tárolni.

Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője azonnal felvette a kapcsolatot a szülőkkel, majd másnap, az egyik legnagyobb hazai műszaki áruházlánc felajánlásával egy új hűtőszekrényhez juttatta a borzalmakon átesett családot. A legnagyobb segítség is szintén a közeléből érkezett, amikor a család arról értesült, hogy a temetés költségeit a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. magára vállalta.

A megpróbáltatások azonban még nem értek véget

A sólyi család, miután kislányukat azonosították, elcsukló hangon beszéltek a történtekről. Adrienn feje a halántékánál teljesen be volt zúzva - mondta összerezzenve Győző. A rendőrségi jegyzőkönyvből kiderült, hogy idegenkezű bántalmazás során koponyatörést, valamint agyzúzódást szenvedett a kislány. A halál közvetlen oka pedig vízbefulladás volt, vagyis a gyermek még élt, mikor gyilkosa a vízbe dobta.

Adrienn édesanyja a tragédia óta féltve őrzi kislánya fotóit a szekrényre kiállítva. - Szeretném visszakapni a ruháit, a rollert és mindent ami vele kapcsolatos, de leginkább őt - mondta könnyes szemekkel az édesanya. Néma gyász, mérhetetlen fájdalom, idegőrlő percek, rengeteg ember és egy kis fehér koporsó, körülötte rengeteg koszorú, sírcsokor, fehér virágok. Szívszorító történet, értetlenül földbe tekintő szempárok, döbbenet mindenki arcán. Gyászolt az ország.

2018. május 30-án, Adriennt jégvarázsos ruhába felöltöztetve, gyönyörű fehér koporsóban több százan kísérték utolsó útjára, köztük Ovádi Péter országgyűlési képviselő, valamint Kaptur József sólyi, és több térségbeli polgármester is. A gyermeket a közeli települések plébánosa búcsúztatta el, aki beszélt a mérhetetlen nagy fájdalomról. A környéken sok autó volt, a közlekedést a rendőrség és a polgárőrség segítette a temető közelében, de egy mentőkocsi is készenlétben állt.

Ferenc jelenleg előzetes letartóztatásban van. Ügyében soron kívül járnak el. A 24.hu információi szerint F. Ferenc teljesen összeroppant, magánzárkában van, és kamerával lesik minden mozdulatát, hogy nehogy kárt tudjon tenni magában. Nem igazán bírja elviselni az egyedüllétet és a magányt. Tudatosult benne, hogy mit tett, mert nagyon megzuhant. Jelenleg pszichológus foglalkozik vele. Annyit lehet tudni még róla, hogy van tévéje, és az ételt sem tagadta meg. Amennyiben a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésében bűnösnek mondják ki, fiatal kora miatt maximum 15 év börtönt kaphat.

Megjelent: 10665 alkalommal Utoljára frissítve: vasárnap, 03 június 2018 04:00

Delta Hírek- a realitás talaján

                        

Impresszum