f t g m
  • Dunántúli hírek

  • Színes

  • Kéklámpa

  • Hazánk hírei

Copyright 2020 - Delta Hírek- Minden jog fenntartva!
szombat, 20 január 2018 09:43

Elképesztő látvány a Bakonyban- Porván patakot duzzasztottak a hódok Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(3 szavazat)
Elképesztő látvány a Bakonyban- Porván patakot duzzasztottak a hódok fotók: Ács Krisztián

Nem mindennapi látvány fogadja a Veszprém megyei Porvára utazókat. A kis településen a hódok rendkívül aktívak.A szakszerű és alapos munkájuknak köszönhetően a helyi kis patakot teljesen felduzzasztották.  

Veinperlné Kovács Andrea, Porva polgármestere saját maga kalauzolt végig bennünket a hódos ér mentén. A hódok az utóbbi napokban több fát is kirágtak, majd kidöntöttek.

A vékonyabb fákat össze is hordták, majd a közeli kis patakot fel is duzzasztották vele, a vastagabbakat egyszerűen beledöntötték a patakba.

A bakonyi településen ez nem újdonság-tudtuk meg a polgármestertől. Bár helyenként kártékony hatása is lehet a hódok munkásságának, a falu elöljárója úgy gondolja, náluk a természeti egyensúlyt nem borítja fel a vadonélők ténykedése. Az önkormányzat tervei között szerepel egy halas-tó kialakítása, ráadásul pontosan azon a területen ahol a hódok legutóbb "dolgoztak", de szeretnének éjjellátó webkamerákat is felszerelni, hogy az emlősök életét nyomon tudják követni.

Magyarországon korábban kihaltak a hódok, visszatelepítésük több mint mint húsz éve kezdődött meg. A WWF Magyarország természetvédelmi szervezet munkatársai 1996 és 2008 között összesen 234 eurázsiai hódot engedtek szabadon Gemencen, a Hanságban, a Tisza mentén és a Drávánál. A cél akkor az volt, hogy az őshonos hód ismét elterjedjen, és ahol alkalmas élőhelyek vannak, ott stabil állomány alakuljon ki a Kárpát-medencében.

A visszatelepítés sikeres volt, ma becslések szerint több mint ezer hód él országszerte, jelentős részük Győr-Moson-Sopron megyében. Elszaporodásukhoz jelentősen hozzájárultak a határon túlról, Ausztriából érkező egyedek is.

Megjelent: 573774 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 31 július 2019 22:53

Delta Hírek- a realitás talaján

                        

Impresszum