f t g m
  • Dunántúli hírek

  • Színes

  • Kéklámpa

  • Hazánk hírei

Copyright 2020 - Delta Hírek- Minden jog fenntartva!
szerda, 06 december 2017 16:02

Hibázott a műveletirányító - egy idős nő meghalt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
Hibázott a műveletirányító - egy idős nő meghalt fotó:illusztráció

Nem a segélyhívó központ operátora, hanem a szolnoki katasztrófavédelmi tevékenységirányító központban a segélyhívást fogadó tűzoltók hibáztak, amikor nem küldtek tűzoltóautót október 22-én az egy ember halálát okozó szolnoki tűzeset helyszínére - jelentette ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a katasztrófavédelem és a rendőrség közös sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten- írja az MTI. 

Az áldozat szomszédja hívta a katasztrófavédelmet, mert füstszagot érzett. Azt feltételezte, hogy a gyűjtőkéményből áramlik vissza a füst. A katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányítása nem tartotta fontosnak az azonnali intézkedést, a telefonálónak azt mondták, hogy a nemzeti ünnep miatt október 24-én valószínűleg ki fog menni a kéményseprő, és megnézi, mi lehet a baj. A Lánglovagok szerint néhány órával később azonban már a rendőrség kért segítséget, mert egy idős nő lakásába nem tudtak bejutni. A műveletirányítás ekkor riasztotta a tűzoltókat, akik betörték a bejárati ajtó feletti kis ablakot. Azon annyi füst dőlt ki, hogy szellőztetni kellett a lépcsőházban. Az idős nőt a konyhában holtan találták meg. Kiderült: a tűzhelyen lévő étel, konyharuhák és néhány berendezési tárgy égett, majd a tűz magától kialudt. A tűzoltók azonnali riasztásával feltehetően meg lehetett volna menteni az idős nő életét, amennyiben halálát füstmérgezés okozta, erről számolt be a Blikk. 

Matuska Zoltán közölte, hogy a két, egyébként évtizedes tapasztalattal rendelkező tűzoltó ellen, akik tévesen azonosították a körülményeket, fegyelmi eljárás indult, illetve feljelentést tett ellenük a Központi Nyomozó Főügyészségnél szolgálatban elkövetett kötelezettségszegés miatt.

Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ügyeleti osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a segélyhívó számokra - vagyis a nemzeti 105-re, a 107-re, Budapest, illetve Pest megye kivételével a 104-re és a nemzetközi 112-re - beérkező valamennyi hívás a rendőrség által Miskolcon és Szombathelyen működtetett segélyhívó központba fut be.

Megjelent: 2528 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 06 december 2017 16:16

Delta Hírek- a realitás talaján

                        

Impresszum