f t g m
  • Dunántúli hírek

  • Színes

  • Kéklámpa

  • Hazánk hírei

Copyright 2020 - Delta Hírek- Minden jog fenntartva!
szerda, 12 szeptember 2018 21:49

Hárman mentették ki a pincéből az idős férfit - életveszélyes állapotban vitte el a mentőhelikopter

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
Hárman mentették ki a pincéből az idős férfit - életveszélyes állapotban vitte el a mentőhelikopter fotók: olvasó

Somlószőlős - Eszméletlen állapotban talált rá közvetlen szomszédjára egy férfi, miután mustgáz mérgezést kapott a Somló-hegyen lévő pincéjében. Az utolsó pillanatban érkezett a segítség. 

Életveszélyes állapotban mentőhelikopter vitte kórházba azt a 70 év körüli ajkai férfit, aki mustgáz mérgezést szenvedett Somlószőlősön, a Somló-hegyen lévő pincéjében szerdán délután. A férfi egyik felső telekszomszédja arról beszélt, hogy az idős férfi, Sanyi bácsi a baleset előtt még diót szedett a fáról, akkor látta utoljára, egy órával később meg a szirénázó mentőre lett figyelmes.

Információink szerint Sanyi bácsi cukorbeteg és infarktusa is volt, emiatt felesége óránként hívta telefonon, hogy ha valami baj történne vele tudjon róla. Sanyi bácsi azonban nem vette fel a telefont, ekkor a felesége az egyik közvetlen kertszomszédjukat hívta fel telefonon, hogy nézze meg a férjét mert nem éri el a telefonján. - Azonnal átmentem megnézni Sanyi bácsit, akkor vettem észre, hogy a pincében eszméletlenül fekszik a földön - mondta Szabó Gyula. A szomszéd maga is borász, tisztában volt azzal, hogy a pince erjedéskor mustgázzal telik fel, de tudta, hogy szorít az idő, ezért gondolkodás nélkül lerohant. Megpróbálta kivonszolni a tehetetlenül fekvő Sanyi bácsit ám nem sikerült, mert a bácsi teste izzadt, vizes volt, nem tudta megfogni rendesen és közben Gyulának is elfogyott a levegője.

Azonnal visszarohant a házukba szólt az apjának és egy harmadik szomszédnak, hogy közösen mentsék ki a bajbajutott férfit. Ekkor mindhárman lerohantak a pincébe és közös erővel felhozták, majd a pinceajtó elé fektették. - Mindhárman lihegtünk, alig kaptunk levegőt. Édesapám azt mondta, ha öt másodpercen belül nem tudtuk volna kihozni a Sanyi bácsit, nem bírta volna tovább - mondta remegő hangon Szabó Gyula. A kiérkező mentők a fűre, egy pokrócra fektették a sérült férfit, majd azonnal megkezdték a ellátását, közben a ház mögötti kertbe leszállt a mentőhelikopter is.

Úgy tudjuk ellátás után a helikopter az ajkai kórházba szállította az idős férfit. Információink szerint az idős bácsi valószínűleg ellenőrizni akarta a gyilkos gázt még a pince bejáratánál, ugyanis több gyufaszál is ott hevert a földön, azonban azok nem gyulladtak meg, valószínűleg azért, mert a gáz már nagy mennyiségben jelen volt az ajtónál is. 

A must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A must erjedésének idején a rosszullét, fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül a borospincékbe szigorúan tilos lemenni! A gyertyapróba lényege az, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, ha ez elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14 százalékos CO2 tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9 százalék CO2 tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. A 20 százalék CO2 tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget. Javasolt a must forrásának idejére „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot is elhelyezni a pince bejáratára mások figyelmeztetése céljából.

Megjelent: 1975 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 12 szeptember 2018 23:05

Delta Hírek- a realitás talaján

                        

Impresszum